Šta uraditi i kako postupiti u slučaju smrti člana porodice!?

 

Smrtni slučajevi u porodici ili rodbini su jako stresni i emotivno se odražavaju na svakog člana porodice! I pored toga, porodica i u tako teškim trenucima mora organizovati dženazu, odnosno sahranu, što je jako zahtjevno i iziskuje dosta smirenosti i ozbiljnosti.

Kako bismo Vam olakšali korake u organizovanju dženaze, predlažemo Vam da postupite prema sljedećem redoslijedu:

1.       Odmah po smrtnom slučaju pozovite imama džemata Western i obavijestite ga o tome. Ukoliko imam nije dostupan pozovite muteveliju ili nekog od članova džematskog Odbora.

Njihovi brojevi su:

 

·          Imam hfz. Muriz ef. Mešić ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript )

 

·        1-773-818-2682      Mutevelija hadži Ruždija Đerlek

 

·       1-773-517-7778      Blagajnik Irhad Trnovac ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript )

 

·         član Adis Alić ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript )

 

·       član Amir Ahmetović ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript )

Imama je potrebno obavijestiti o smrtnom slučaju čim prije, jer je neophodno rezervisati termin za dženazu i uskladiti njegove obaveze sa novonastalom situacijom.

2.      Nakon što ste obavijestili Imama, onda ćete pozvati  Muslim Funeral Services (poznatiji kao MCC) kako biste se upoznali o načinu opremanja umrle osobe.

Oni su zaduženi za preuzimanje umrle osobe iz bolnice, rješavanjem sve dokumentacije u vezi toga i opremanjem tj. gasuljenjem. Njihov brojevi su:

·         Muftija Harun        1-815-549-9400;

 

·         Brother Sulejman   1-708-629-9432;

 

·         MCC Fax :              1-773-465-8505;

 

·         e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  

Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

·         Adresa:Muslim Funeral Services, Inc. 4380 North Elston Avenue, Chicago, IL 60641

 

            Muslim Funeral Services u saradnji sa džematom Western daje određeni popust za sve članove našeg džemata, stoga im trebate napomenuti da ste naši članovi prilikom poziva.

3.      Kada Muslim Funeral Services preuzime umrlu osobe iz bolnice ili od kuće, i informišu Vas o terminu opremanja (gasuljenja), oni će Vas informisati kada će tijelo rahmetlije biti spremno za ukopa a Vi potom trebate nas upoznati o tome, kako bismo mogli precizno odrediti vrijeme iskopavanja kabura tj. ukopnog mjesta.

Nakon što smo precizno utvrdili kada i u koliko će mejjit biti opremljen, Imam ili neko od članova Odbora poziva Bohemian National Cemetery Chicago kako bi se ugovorilo tačno vrijeme iskopavanja kabura i pripremanja terena za obavljanje dženaze. Naravno, ovo je u slučaju da se umrla osoba želi ukopati na mezarju našeg džemata koje se nalazi u sklopu Bohemian National Cemetery Chicago, tj. na križanju ulica Foster i Pulaski (Bohemian National Cemetery Association, 5255 N. Pulaski Rd, Chicago IL, 60630). Također, neophodno je da i prema njima izvršite finensijske obaveze prije dženaze!

 

4.      U međuvremenu, dužni ste dostaviti Imamu ili članovima džematskog Odbora informacije o osobi koja je preselila, kako bi se naše džematlije obavijestile o dženazi putem e-maila ili preko naše web stranice.

Vaša obaveza je da kontaktirate blagajnika džemata Western i završite finansijske obaveze u pogledu zakupa ukopnog mjesta ili eventualnog izmirivanja članarine.

5.      Nakon što se precizno utvrdi vrijeme ukopa i ljudi pozovu na dženazu namaz, Vi imate mogućnost da uz dozvolu imama džemata Western pozovete još imama prilikom dženaze namaza.

Napominjemo da na džematskom mezarju niko bez dozvole imama našeg džemata ne može predvoditi dženazu namaz osim njega.

Također, dženaza namaz se obavlja na džematskom mezarju a ne u MCC-ju ili nekom drugom mjestu, a imam ima obavezu da prisustvuje dženazi namazu samo ukoliko se ona obavlja na navedenom mezarju!