PDF Ispis E-mail
Svecana vecera zenske grupe ''Bosnjakinja''
 

Povodom osnivanja zenske grupe ''Bosnjakinja'' u prostorijama dzemata BICC na Westernu, 2-og februara 2013.godine, uprilicena je svecana vecera za zenski dio dzemata. Da su zene jedan od stubova ovog dzemata potvrdjuje i ovo njihovo okupljanje, koje je imalo za cilj da se sestre bolje medjusobno upoznaju, razmijene ideje i prijedloge o nacinima i djelovanjima zenske grupe, ukazu na ulogu zene u radu dzemata, i na kraju da pod krovom ove Bozije kuce odrze jedno hairli druzenje. I zaista, tako je i bilo.

Nakon jacije namaza, zenski dio dzemata se preselio u kafeteriju dzemata gdje su nastavili sa svojim programom sve do kasnih vecernjih sati. Da bi sve bilo na viskom nivou pobrinule su se sve clanice grupe jos prije pocetka ovog druzenja. Tako su mektepske prostorije bile ukrasene cvijecem, hrana i kolaci uredno poredani, a svecanu tortu cuvale su rumene tufahije, a gosce su uredno pristizale i zauzimale svoja mjesta.

 

Na pocetku programa prisutnima se obratila predsjednica zenske grupe ''Bosnjakinja'', Amina Sendic-Mesic, koja se zahvalila prisutnim zenama sto su u ovoj hladnoj zimskoj noci utociste nasle u ovoj Bozijoj kuci na Westrenu, gdje su trazile Bozije zadovoljstvokroz ovo druzenje i podsjetila ih na emanet kojeg su preuzele osnivanjem ove grupe: ''Postovane sestre, do nas je! Mi pravimo sebi ambijent u kojem cemo boraviti, stoga ucestvujmo u izgradnji tog ambijenta i ne dozvoljavaj niti sebi, niti drugima da ga narusavaju!'' Predsjednica zenske grupe je pohvalila i rad odbora ove grupe na organizaciji ove predivne veceri, ciji se prvi pupoljci vec ukazuju. Tako je posebno pohavlila podpredsjednicu grupe, Amelu Zukobasic, koja se pobrinula da sto vise sestara prisustvuje ovoj veceri jer im je bila na usluzi svo vrijeme kada je u pitanju prijevoz do dzamije. Blagajnica zenske grupe, Raba Mehmedovic, uredno je pripremila clanske kartice i bila je angazovana na uclanjenju sestara u novooformljenu zensku grupu, dok je sekretar zenske grupe - Vasvija Colpa, bila koordinator u organizaciji ovog dogadjaja koji je besprijekorno organizovan. Svoju pomoc nesebicno su pruzile i druge dzematlijke, koje svakako ne mozemo sve navesti, ali posebno su se istakle sestre Seida, Sevceta i Alma, koje su pripremile dzematske postorije za docek gostiju te veceri.

 

Nakon uvodnog obracanja predsjednice zenske grupe, prisutnima se obratila i gost predavac Azra Ahmetspahic koja je govorila o ulozi zene muslimanke za vrijeme zivota Bozijeg Poslanika, a.s. Ona je ukazala na jednak polozaj i aktivnu ulogu zene u vrijeme kada je svacija podrska sirenju islama bila nasusna potreba, te zbog toga stoji cinjenica da su se zene izborile za podjednak polozaj i prava medju prvim generacijama muslimana na sto ukazuju i rijeci Uzvisenog Allaha u kojima u istoj ravni stoje muskarci i zene, pa kaze Uzviseni:"Zbilja, muslimanima i muslimankama, i vjernicima i vjernicama, i poslušnim muškarcima i poslušnim ženama, i iskrenim muškarcima i iskrenim ženama, i strpljivim muškarcima i strpljivimženama, i skrušenim muškarcima i skrušenim ženama, i djeliteljima zekata i djeliteljicama zekata, i postačima i postačicama, i muškarcima koji čuvaju stidna mjesta svoja, iženama koje čuvaju stidna mjesta svoja, i muškarcima koji mnogo spominju Allaha, i ženama koje mnogo spominju Allaha, Allah je njima pripremio oprost i nagradu golemu!" (El-Ahzab, 35)

Nadalje je ukazala na obavezu koju ima svaka zena naspram sebe i svoga Gospodara kako stoji u hadisu Bozijeg Poslanika, a.s., koji kaze: "Zena koja redovito klanja pet vakata namaza, posti mjesec ramazana, cuva svoju cast i postenje i bude pokorna svome muzu, uci ce u Dzennet." (Bezzar) Takodjer, podsjetila je sestre na obavezu aktivnog djelovanja, kao i cuvanju reda i jedinstva u zenskoj grupi.

Nakon ohrabrujucih i nadahnutih rijeci predavaca Azre Ahmetspahic, u prelijepom i ugodnom okruzenju nastavljeno je druzenje uz degustacije raznoraznih bosanskih jela i serbeta koje su za ovu priiliku posebno pripremile clanice zenske grupe.

 
Zenska grupa ''Bosnjakinja'' posebno se zahvalila imamu dzemata ''Western'' hafizu Murizu ef. Mesicu, koji je im je pruzio podrsku u osnivanju i doprinio organizaciji ove svecane vecere.

Neko je lijepo primijetio da nijedna od sezdeset sestara koje su prisustvovale ovoj svecanoj veceri nije bila bez mahrame na glavi, tako je upotpunjenja slika jedinstva i odlucnosti zenske grupe ''Bosnjakinja'' da cuvaju emanet vjere, Bozije kuce i cestitosti svoje porodice ovdje u Sjevernoj Americi.
 
Zenska grupa ''Bosnjakinja'' osnovana je 23-eg decembra 2012. godine i sastavni je dio dzemata BICC na Westernu u Cikagu. Ova grupa je osnovana s ciljem da doprinese radu dzemata ''Western'' u sirenju Bozije rijeci medju Bosnjacima u Sjevernoj Americi, da cuva jezik i kulturu Bosnjaka u ovom dijelu svijeta, kao i da bude pokretac razlicitih hairli akcija vjerskog, naucnog, kulturnog, humanitarnog ili donatorskog karaktera. Trenutno zensku grupu cini preko cetrdeset sestara ovog ali i drugih dzemata sa podrucja Cikaga, a odbor zenske grupe sacinjavaju predsjednica Amina Sendic-Mesic, podpredsjednica Amela Zukobasic, sekretarica Vasvija Colpa i blagajnica Raba Mehmedovic.
 
Nadamo se da ce zenska grupa ''Bosnjakinja'' biti svjetionik Bosnjacima na obalama jezera Micigen kojom stazom da hode i kojim pravcem da se usmjere.
Molimo Uzisenog Allaha da ih potpomogne u njihovom radu da u njihova srca ulije medjusobnu ljubav i povjerenje.