PDF Ispis E-mail

Dzemat Western dobio je i cetvrti ''direk'' - Zensku grupu ''Bosnjakinja''

 

U nedjelju, 23. decembra 2012.g. odrzana je Osnivacka skupstina Zenske grupe dzemata BICC. 

Program je poceo ucenjem Kur'ana naseg imama hfz. Muriza ef. Mesica koji se nakon toga prigodnim rijecima obratio Skupstini govorom u kojem je istakao njegovu punu podrsku radu Zenske grupe u dzematu ''Western''. 
Napomenuo je da su vjernice i u vrijeme Bozijeg Poslanika, a.s., imale znacajnu ulogu i da su bile jako aktivne u izgradnji i obrazovanju zajednice, navodeci kao primjer hazreti Hatidzu i hazreti Aisu, r.a.


Zatrazio je od Zenske grupe da postuju odluke Dzematskog Odbora i imama, te da u svom radu nastoje doprinijeti boljitku dzemata i da budu od oni koji nude ideje i rjesenja, a ne od onih koji stvaraju probleme. Zatrazio je da se ostvari saradnja i sa ostalim zenskim grupama koje djeluju u Cikagu i pri nasim dzematima. ''Nije bitan kvantitet Vas koji radite i koji ste clanovi ove Grupe i kolicina uradjenog posla, vec iskren pristup i kvalitet onoga na cemu radite! Vrata za rad u Vasoj Zenskoj grupi otvorite svim sestrama koje zele da budu dio ovog projekta!'' kazao je hfz. Mesic. 

Dzematlijke koje su prisustvovale Osnivackoj skupstini, njih dvadeset i tri, iznijele su dosta dobrih prijedloga i rjesenja, a jedno od najzanimljivijih jeste da se uskoro organizuje svecano druzenje na kojemu ce sve sestre, dzematlijke imati priliku da se uclane u Zensku grupu i doprinesu njenom radu. 

Takodjer, iznijele su prijedlog da se uskoro oformi i statut Zenske grupe koja ce biti sastavni dio dzemata BICC koji ce pripremiti Odbor Grupe a potom iznijeti ga na usvajanje pred Skupstinu Zenske grupe. Zatim, izrazile su zelju da doprinesu boljoj organizaciji mektepske nastave, dzematskih druzenja, organizovanju predavanja s posebnim osvrtom na zenski dio dzemata i jos mnogo dobrih i konstruktivnih ideja i prijedloga. 

Nakon jacije namaza svaka od prisutnih dzematlijka se predstavila i kazala nesto o sebi a nakon toga pristupilo se izboru rukovodstva Zenske grupe. Jednoglasno je prihvaceno da ime Zenske grupe bude ''Bosnjakinja'', a za Odbor Zenske grupe ''Bosnjakinja'' kojem je povjeren mandat na jednu godinu tajnim glasanjem izabrane su: 

1. Predsjednica - Amina Sendic-Mesic
2. Podpredsjednica - Amela Zukobasic
3. Sekretarica - Vasvija Colpa
4. Blagajnica - Raba Mehmedovic

Sve prisutne izrazile su zadovoljstvo izabranim rukovodstvom Grupe i ponudile svoju pomoc u vodjenju i organizaciji svih buducih aktivnosti.


Nakon cestitanja izabranom rukovodstvu Grupe, imam hfz. Muriz ef. Mesic proucio je dovu i pozelio uspjesan rad Zenskoj grupi ''Bosnjakinja''.


Radost osnivanja svoje Grupe zene su podijelile u kafeteriji dzemata BICC, a njima se pridruzio i muski dio dzemata koji su tom prilikom pruzili podrsku svojim majkama, sestrama, suprugama i dzematlijkama u buducem radu.

Molimo Uzvisenog Allaha da bude zadovoljan nasim radom.

Zenska Grupa ''Bosnjakinja''