PDF Ispis E-mail

‘’Dzemat na Westernu’’

 

Dzemat Bosnian Islamic Cultural Center (BICC), odnosno Bosanski islamski kulturni centar, poznatiji kao ''Dzemat na Westernu'', smjesten je na adresi: 7022 N. Western Ave, Chicago, IL 60645.

Ovaj dzemat je osnovan 2002.g. na inicijativu velikog broja Bosnjaka koji su se sa svojim porodicama nastanili u oblasti zvanoj Northside nedaleko od samo sredista Cikaga. Dzemat BICC udaljen je 45 minuta voznje od Islamskog Kulturnog Centra ''Greather'' u Northbrooku koji je dugo vremena bio jedini duhovni izvor za Bosnjake Cikaga i njegove okoline, dok danas u Cikagu postoji sveukupno sest (6) bosnjackih dzemata.

Prvi imam u dzematu BICC bio je Muhamed ef. Brka, koji je zajedno sa svojim vrijednim dzematlijama gradio ovaj dzemat. On je u dzematu imamsku sluzbu obavljao tri (3) godine.

Njega je naslijedio Kemal ef. Karic, imam koji je pokrenuo projekat kupovine dzematskog mezarja na adresi: 5255 N. Pulaski Rd., Chicago IL, 60630. Za vrijeme njegovog sluzbovanja dzemat je otkupio 400 ukopnih mjesta (mezara) na posebnoj parceli u jednom od gradskih grobalja!

Novi imam u dzematu BICC (od juna 2012.g.) je hfz. Muriz ef. Mesic, koji je imamsku sluzbu iz Hadzijske dzamije u Sarajevu nastavio obavljati u nasem dzematu. On je po prvi puta u desetogodisnjoj historiji ovog dzemata, ali i stogodisnjoj historiji Bosnjaka u Cikagu i Americi, uveo ucenje hafiske mukabele tokom mjeseca ramazana. Takodjer, on je nastavio projekat kupovine dodatnih 100 ukopnih mjesta (mezara) u sklopu dzematskog mezarja.

Danas dzemat BICC broji preko cetiri stotine (400) aktivnih clanova/porodica, i preko 130 polaznika mektepske pouke, tako da je to najbrojniji dzemat u Cikagu kada su u pitanju clanstvo i polaznici mektepske pouke!

U dzematu BICC, pored spomenute hafiske mukabele i mektepske pouke, obavljaju se mnogobrojne druge aktivnosti: klanja se svih pet dnevnih namaza, obavljaju se dzuma namazi, vrse se serijatska vjencanja, organizuju se bajramska druzenja, vrse se promocije mnogobrojnih projekata iz domovine BiH i bosnjacke dijaspore, organizuju se uplate zekata i kurbana, odrzavaju se predavanja razlicitih predavaca, gostuju teravih imami (prof. dr. hfz. Halil Mehtic, hfz. Sulejman  ef. Bugari, hfz. Husejn ef. Cajlakovic,  mr. Esmir Halilovic, Ibrahim ef. Causevic) itd.

Dzemat je aktivirao i vlastitu web stranicu (dzematwestern.com) preko koje obavjestava svoje dzematlije o desavanjima u dzematu, najavljuje buduce aktivnosti i prezentuje uradjeno.

Dzematski odbor ovog dzemata trenutno sacinjavaju vrijedni i mladi ljudi, oni su: Midhat Sendervic - Predsjednik, Almir Salkanovic - sekretar, Jasmin Cabric - blagajnik, Meho Kuduzovic - clan, Elmedin Halilic - clan.

Dzemat BICC je ponosan na svoje clanove i zahvalan Uzvisenom Allahu na blagodati sto Bosnjaci u Cikagu imaju jedan ovakav duhovni prostor u kojem mogu slobodno upraznjavati svoje vjerske i kulturne aktivnosti.

 

Chicago, 22/09/2012.